Olasz napot tartottak Wekerlén

Olasz napot tartottak Wekerlén

Tizedik állomásához érkezett a Wekerlei Kultúrház nemzeteket, kultúrákat bemutató programsorozata: szombaton Olaszországgal ismerkedhettek az érdeklődők. Az elmúlt években bolgár, török, indiai, japán, egyiptomi, afrikai, spanyol, francia és svéd tematikus napokat rendezett a Wekerlei Kultúrház azzal a céllal, hogy kikapcsolódással egybekötve mutassa be az országok és népek kultúráját az érdeklődőknek.

Szabó Mária igazgatót követően az esemény díszvendége, Pierluigi Simonetti, Olaszország nagykövet-helyettese, majd – olaszul is elmondott beszédében – dr. Hiller István, Kispest országgyűlési képviselője, az Országgyűlés alelnöke, végül Gajda Péter polgármester köszöntötte az olasz nap vendégeit. Jelen volt az eseményen Vinczek György alpolgármester, Szujkó Szilvia, a kulturális bizottság elnöke, valamint Lazányi Ferenc, Teknős Ferenc, Varga Attila önkormányzati képviselők és több kerületi intézmény vezetője is.

Az ünnepélyes megnyitó után került sor a „Színes ceruzával a Föld körül – Olasz mesék nyomában” című pályázat díjátadójára és az alkotásokból összeállított kiállítás megnyitójára. A zsűri tagjai – Becski Leonóra iparművész, design- és vizuálisművészet-tanár és Pál Csaba Munkácsy Mihály-díjas grafikus, festőművész – összesen 187, különböző technikával készült alkotásból választották ki a legjobbakat. Szabó Mária elmondta, hogy a 6-9 évesek 71, a 10-14 évesek 116 pályaművet küldtek be az idén második alkalommal meghirdetett pályázatra, a legtöbben Pinokkiót és Geronimo Stiltont, illetve olasz népmesék egy-egy jelenetét örökítették meg.

Az olasz nap gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt kínált érdekes programokat. Az emeleten ismeretterjesztő előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők: Bárdos Csaba filmesztéta az olasz film titkaival, Becski Leonóra az olasz divattal, Zentai Károly zongoraművész az olasz zenével ismertette meg a résztvevőket, Kereki Noémi az otthoni tésztakészítésről tartott élménybeszámolóval egybekötött könyvbemutatót. A kultúrház előterében Király Márton Rómában készített hangulatfotóit állították ki, a földszinten olasz tésztákat, filmeket, képzőművészetet és divatot bemutató tárlat, könyvvásár és olasz büfé csábította a vendégeket. A gyerekeket egész délután kézműves foglalkozások várták, amelyeken többek között fűszertartó üveget, álarcot és Pinokkió-bábot lehetett készíteni. A Mare Temporis Alapítvány reneszánsz olasz táncházat varázsolt a WKK-ba,Tatai Veronika bábszínész A csodálatos cinege című olasz népmesét adta elő. Az olasz nap záró programjaként az Alkalmi Kapcsolatok Társulása – Palóc Eszter, Takács Paulina, Harmati Máté és Nemes János – „Zum zum zum…” címmel tartott olasz slágerestet.

A rendezvényt a Wekerlei Kulturális Közhasznú Alapítvány (WEKKA), a pályázatot a Budmil Zrt. támogatta, a kiállításhoz hozzájárult a Bagatt Cipő Hungary, az Europark Libri Könyvesbolt, a Gusti Mediterraneo Kft., a Studio Italia, valamint Tokody János és Mayer Krisztina.

Forrás: https://uj.kispest.hu/hirek/5825-olasz-napot-tartottak-wekerlen

 

Címkék: közösségi, családi, ismeretterjesztő, kézműves, táncház
Kapcsolódó programok
OLASZ NAP
OLASZ NAP
Kapcsolódó albumok
Olasz nap 2016.11.05.
Olasz nap 2016.11.05.